Gott Nytt År på er!


Sitter i bilen med syrrans datorn påväg ner till Nyköping där vi ska fira med kusinerna. Har varit dålig på att uppdatera de senaste dagarna vilket till viss del beror på att min dator är inlämnad för service.. Hoppas på att få tillbaks den snart :)

Har hört rykten om att min moster har en riktig lyxmiddag på G för ikväll, jag tvivlar inte ett dugg!;)

Ät Gott och glöm inte skåla! ;)



Enjoy;)

H

Bakgrejer!


Hej på er!
Hoppas ni hade en fantastisk julafton med en massa god mat och fina julklappar. Här hemma hade vi det supermysigt med en massa goa släktingar på besök. Tänkte passa på att visa några "bakiga" julklappar jag fick :)



Glasburkar att ha gryn i, små söta pajformar, kokböcker, bakduk i silikon, bakduk och en förvaringslåda i plast.




Saltå Kvarn, Frestlser av Choklad, Surdegsbröd, Sushi & Miso. Här ska läsas och lagas :D Bästa grejerna<3


Enjoy;)

H

Müslibröd


God Jul på er alla!
Julaftonen till ära bjuder jag idag på en supergod müslilimpa. Jag bakade den igårkväll och idag ska den absolut finnas med på julbordet :)



Ingredienser:
50g jäst
3dl ljummet vatten
7dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl special
2 msk linfrö
½ dl solrosfrön
½ dl russin
1½ dl müsli
½ tsk salt
1dl vaniljkesella

Smula jästen i en bunke och häll på det ljumna vattnet, rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en smord avlång brödform och låt jäsa under bakduk i 40 min. Toppa därefter med lite müsli och grädda brödet i nedersta delen av ugnen, 200°C, i ca 50 min.
God Jul!

Enjoy;)

H

Julfint med mat


Nu är det bara 2 dagar kvar till jul och här hemma hos mig är julstöket i full gång :) Ikväll har vi fixat dekorationer för julbordet, det finns en massa fina grejer man kan göra som varken är särskilt svåra eller dyra.



Apelsiner med kryddnejlika sprider en härlig doft här hemma





Små söta bordsdekorationer i form av kanelstänger och glansigt julsnöre =)


Enjoy;)


Kryddig risomelett


Nu tycker ni säkert att jag har snöat in lite mycket på omeletter.. Men det är ju faktiskt den ultimata lunchen! Snabbt, enkelt, billigt och framförallt gott =)



Ingredienser 1 pers:
1 ägg
1 msk vatten
1dl kokt ris
½ gul lök
2 msk strimlade soltorkade tomater
salt
peppar
curry

Börja med att hacka löken för att sedan steka den i olja. Vispa samman ägg, vatten, ris och kryddor (krydda efter behag!). När löken börjar få färg så häller du äggstanningen över i stekpannan. Toppa med de soltorkade tomaterna.
Servera med färska grönsaker, keso och en knäckemacka =)

Enjoy;)

H

Viltomelett


Idag blev det en smarrig 15 minuters omelett med viltkorv till lunch!



Ingredienser:
1 ägg
2 msk vatten
salt
peppar
4 cm purjolök
1 liten bit viltkorv
2 kokta potatisar
2 msk strimlade soltorkade tomater

Vispa ihop ägget, vattnet och kryddorna. Skär purjolöken i tunna skivor och potatisen i lagom stora bitar, fräs på i olja. Häll sedan på äggstanningen, soltorkade tomaterna och viltkorven som du skurit i lagom tjocka skivor. Omeletten är klar när äggstanningen stelnat.
Servera med färska grönsaker och en brödskiva=)

Enjoy;)

H

Mormors kalasrecept!


I torsdags fyllde min mormor 65 år och självklart åkte jag dit för att hjälpa henne med kakbaket! Två sorters kakor och en tårta blev det. Mums!

Jordgubbsgrottor



Ugn: 200°C
Ingredienser:
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
2 dl mjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
jordgubbssylt
16 muffinsformar

Rör smöret tillsammans med sockret tills det är vitt och pösigt. Blanda sedan ner de torra ingrdienserna. Rulla degen till en längd och skär den i 15-20 lika stora delar. Rulla bitarna till små bollar och fördela dom i muffinsformarna. Tryck ut en liten fördjupning i varje boll och klicka i lite jordgubbssylt. Grädda i mitten av ugnen, 200°C, i 10-12 min.


Bondkakor



Ugn: 200°C
Ingredienser:
2,25dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 knapp tsk bikarbonat
½ msk vatten
1 dl mandel
100g smör

Blanda socker, smör och sirap till en jämn massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Knåda snabbt ihop till en deg som du sedan rullar till en längd. Rulla in längden i folie och lägg i kylen en stund. När degen stelnat något skär du rullen i 0,5 cm tjocka skivor. Lädd dessa på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 200°C, i 6-7 min.


Fruktig tårta





1 paket vanlig tårtbotten
1 paket chokladbotten
(ta varannan våning)

Fyllningar:
* Mosad banan
* Vaniljvisp
* Mosade bär
* Sylt blandat med grädde

Granera med druvor, physlais, gul och grön kiwi =)

Enjoy;)

H


Julbaket fortsätter...


Häromdan var det pepparkakshus och nu var det dags för lussebullarna! Lite närmare jul är det dags för julgodiset ;)






Lussebullarna bakade jag tillsammans med min farmor. Alltid lika mysigt att komma hem till henne och farfar en stund<3 Farmor är verkligen en av mina förebilder när det gäller bakning, hon gör allt på fri hand och förlitar sig på känslan, inga decilitermått här inte;) Ändå lyckas bullarna alltid bli så goda! Undrar hur hon gör...

Enjoy;)

H

Matig räklunch


Idag har jag dessvärre inget recept att lägga upp eftersom lunchen bestod av det som blev över efter mina föräldrars middag igår kväll. Det var en räkgryta som var helt fantastiskt god! Måste nog snuva mammsen och pappsen på det receptet;)



Jag kokade matvete till samt fixade en blandad sallad. Givetvis blev det en skiva av dagens brödbak också =)

(Kanske kan lura ur dom receptet ikväll så att jag kan lägga upp det på bloggen, hehe;))

Enjoy;)

H

Pepparkakshus


Pepparkakshus är ju ett måste i juletider! Jag och min syster gjorde i år ett eget designat hus men använde oss av färdigköpt deg (och en MASSA godis och kristyr förstås ;)) Här är resultatet =)





Har ni gjort något pepparkakshus än?


Enjoy;)

H

RSS 2.0