Kryddiga lammfärsbiffar


Jag har aldrig ätit så goda lammfärsbiffar som dessa!! Vi åt dom med sallad och pitabröd, men hamburgebröd, pommes eller dylikt funkar lika bra :)



Ingredienser:
600g lammfärs
2 vitlöksklyftor
3 msk vatten
2 msk ajvar relish
½ msk spiskummin
½ dl hackad timjan
1 kruka persilja, hackad
½ citron, rivet skal
salt och peppar

Blanda alla ingredienser i en bunke, överarbeta inte färsen. Forma 4-5 biffar som du sedan steker ca 4 min på vardera sida. Så enkelt!

Enjoy;)

H

Chaigröt


God morgon på er!
Idag blev det en variant av chaigröt hämtad från Mollys blogg till frukost. Hade inte riktigt alla ingredienser hemma så jag fick improvisera lite;)




Ingredienser 1 port:
1 dl rågkross
3.5 dl vatten
1 msk linfrö
1 msk sesamfrö
0.5 msk kanel
0.5 krm kardemumma
0.5 krm ingefära
salt

Blanda allt i en kastrull och koka på svag värme i ca 15 min. Ät gärna en macka och drick juice och kaffe till!

Enjoy;)

H

Det där med pålägg..


Ja, är det inte konstigt att man alltid har samma pålägg på mackan? Eller är det bara jag som är sån? En skiva leverpastej är liksom en del av min morgonrutin och jag vet inte hur det skulle gå om leverpastej helt plötsligt skulle utrotas eller något liknande.. Det finns massor av olika pålägg att välja mellan, men jag gillar min leverpastej..<3

Vilket är ditt favoritpålägg?




Bild på en smarrig leverpastejsmacka från brodkallaren.com


Enjoy;)

H

Lördagsfrukost


Hoppas ni får en fantastisk lördag!



Dagens frukost:
Chaikryddad Vetekrossgröt
Hembakad GI-limpa med leverpastej
Apelsinjuice
Kaffe

Enjoy;)

H

Omelett med sälta!


Mmm.. det här blev en smarrig en!;)



Ingredienser 3 pers:
5 ägg
2 dl vatten
salt
peppar
1 gul lök
basilika blad
svarta oliver (kärnfria)
soltorkade tomater (strimlade)
1 paket parma skinka
riven ost

Börja med att vispa ägg, vatten och kryddor i en bunke. Hacka och stek löken i olivolja tills den börjar få färg. Häll sedan äggstanningen i samma panna och toppa med resterande ingredienser. Omeletten är klar när äggstanningen stelnat nästan helt. Servera med en god sallad och bröd:)

Enjoy;)

H

Pestolax


Ett litet snabbt lunchtips för morgondagen kanske?



Superenkelt!
Bred lite grön pesto på din laxfilé och toppa med krossade cashewnötter eller pinjenötter innan du ställer in den i ugnen som vanligt.

Enjoy;)

H

Frasig äppelpaj


Den här pajen stod också på bordet när jag hade födelsedagsfika. Har gjort den förr och den blir alltid en succé! Ett säkert kort med andra ord ;)



Ugn: 200C°
Ingredienser:
Smuldeg:
250g kallt smör
1½ dl råsocker
1½ dl kokosflingor
2½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn

Sätt ugnen på 200C°. Börja med att tärna smöret som du sedan nyper ihop med råsocker, kokos och vetemjöl så att det blir en smulig deg. Blanda försiktigt ner havregrynen i slutet. Gör sedan i ordning fyllningen :)

Fyllning:
6 äpplen (svenska Ingrid Marie)
Smör att steka i samt till att smörja formen med
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära

Smörj in en pajform med smör. Skala och kärna först ur äpplena, skär dem sedan i klyftor. Häll klyftorna i en skål och rör ihop med kryddorna. Stek sedan i smör tills de blivit lite krispiga. När äppelklyftorna svalnat häller du dem i den smorda pajformen och smular över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min.
Servera med vispad vaniljvisp!

Enjoy;)

H





Lax med krämig bovetesallad


Ett av de enklaste, snabbaste och godaste luncherna jag gjort på länge!! Grundrecepet är hämtat ur Saltå Kvarns Kokbok, har ändrat på en del grejer :)





Ingredienser 2 port:
1 dl helt bovete
2½ dl vatten
½ fiskbuljongtärning
1 tomat
1 avokado
½ burk majs
½ dl solroskärnor
olivolja
saften från ½ citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 laxfiléer
salt
peppar

Börja med att koka bovetet enligt anvisningarna på förpackningen (glöm inte ha i buljongtärningen i kokvattnet). Lägg laxen i en ugnssäker form, häll över olivolja, salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen, 175C°, i ca 20 min. Hacka tomaterna och skär avokadon i tärningar. Blanda olivolja, citronsaft, vitlök, salt och peppar i en skål. När bovetet är klart, blanda detta i en skål med tomaterna, avokadon, majsen och solroskärnorna. Häll över dressingen du just gjorde och rör om väl.
Servera med keso, supergott!

Enjoy;)

H

Cheesecake med browniebotten


Ett annat av bakverken jag gjorde till min födelsedags fika! Receptet är hämtat ur kokboken "Frestelser av Choklad".



Ugn: 180°C
Ingredienser:
Browniebotten:
115g osaltat smör (plus extra att smörja formen med)
115g mörk (70%) choklad
2½ dl strösocker
2 ägg, vispade
½ dl mjölk
2 dl mjöl (plus etra att mjöla formen med)

Fyllning:
500g cream cheese
1.75 dl strösocker
3 ägg, vispade
1 tsk vaniljextrakt
1.25 dl naturell yoghurt
mörk choklad, smält att ringla över

Sätt ugnen på 180°C, smöra och mjöla en rund kakform, ca 23cm i diameter, med löstagbar botten. Smält smör och choklad i en kastrull, rör ordentligt tills smeten är slät. Dra bort kastrullen från plattan och vispa ner sockret. Tillsätt äggen (glöm inte att vispa dom först!) och mjölken och vispa ordentligt. Rör i mjölet försiktigt i slutet. Häll smeten i formen och bred ut den jämt. Grädda i 25 min medan du gör i ordning fyllningen.
Till fyllningen, blanda cream cheese, socker, ägg och vaniljextrakt väl. Rör ner yoghurten och häll blandningen över browniebotten. Sänk ugnstemperaturen till 160°C. Grädda i ytterligare 45-55 min, mitten av kakan ska vara nästan stel.
Dra en kniv runt kakan så att den lossnar från kanten. Tag dock inte av kanten förrän kakan stått i kylen för att svalna och stelna till i ca 4 timmar. Innan servering, tag av kanten på kakformen, smält mörk choklad och ringla över, toppa med silverkulor.

Enjoy;)

H

Hannas minipunchrullar


Jag älskar dammsugare! Har länge funderat på att göra egna, sagt och gjort när man fyller 20! :) (Psst, egentligen ska det heta Leilas rullar, receptet är hämtat ur "Leila bakar", en av mina favorit kokböcker! Hihi, men idag får det vara mina rullar)



Ingredienser:
50g mjukt smör
5 dl kaksmulor
2 tsk kakao
1 tsk arraksessens
300g grön marsipan
100g mörk kvalitetschoklad 70%

Rör smör och kaksmulor krämigt, tillsätt kakao och arraksessens. Dela "degen" i tre delar och formar dessa till avlånga rullar som du sedan rullar in i folie och lägger i frysen. Dela marsipanen i 3 delar, kavla ut varje del till en rektangel ca 2mm tjocka. Florsocker kan vara bra att "mjöla" med om marsipanen kletar. Ta ut degrullarna ur frysen och rulla in dessa i marsipanen. Rulla åter in dom i folie och lägg i frysen. Smält 1/3 av chokladen i ett vattenbad, tag av skålen så fort chokladen smält helt. Hacka resten av chokladen och häll i den så att den också smälter. Tag ut rullarna ur frysen och dela dessa i önskad storlek. Doppa ändarna i den smälta chokladen.

Enjoy;)

H

Idag fyller jag 20 år!!


Kan knappt tro det själv! Känns helt underbart! Och så många goa gratulationer jag har fått, tack alla!<3

Håll utkik de närmsta dagarna, kommer lägga upp en massa gosaker som jag ska tillverka i morgon för lite födelsedagsfika!;)

Enjoy;)

H

RSS 2.0