Mandelkubbar

När jag var liten ÄLSKADE jag mandelkubbar. Farmor hade alltid en påse i köket och jag åt minst ett par stycken varje gång jag var på besök;) Igår blev jag lite nostalgisk av mig och bestämde mig för att testa att baka egna kubbar! =)

Ingredienser, ca 20 st:
7 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
2 tsk hjortronsalt
6 st bittermandlar, rivna
125g smör
1 ägg
1.5 dl mjölk

Till pensling:
1 ägg
pärlsocker

Blanda mjöl, socker, hjortronsalt och bittermandel i en bunke. Smula i smöret med hjälp av fingertopparna. Vispa ihop ägget och mjölken lite lätt och häll ner detta i mjölblandningen. Rör/knåda försiktigt ihop till en jämn deg. Dela degen i 2 delar och rulla ut varje del till en ca 40 cm lång rulle. Skär bitar ca 4-5 cm långa som du sedan plattar ut något och lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Vispa upp ett ägg, pensla bullarna och toppa med pärlsocker. Grädda 12-15 min i mitten av ugnen, 225°C. Låt svalna på ett galler utan bakduk.

Enjoy;)

H

Hannas minitortilla


Idag blev det en för mig oprövad variant till lunch, nämligen små minitortillas! Ihopfixade på lite fantasi =)

Ingredienser:
1 ägg
0.5 dl mjölk
salt
peppar
4 kokta potatisar
dill / gräslök
1 dl riven ost

Vispa ihop ägget med mjölken, saltet och pepparn. Skiva potatisarna i jämna skivor och lägg i botten av 2 små portionspajformar. Fördela äggblandningen jämnt och toppa med antingen dill eller gräslök samt riven ost. Grädda i ugnen, 175°C, i ca 15-20 min tills de börjar få färg.
Servera med sallad och förslagsvis sill!

Enjoy;)

H

RSS 2.0