Ugnsbakad paprika med mexikansk fyllning


Har ni testat att göra en köttfärsfylld paprika i ugn? Om inte, gör det!! Det är både enkelt, billigt och så underbart gott!



Ingredienser 4 port:
4 st stora paprikor
200g köttfärs
ca 1½dl okokt viltris
1 röd lök
1 påse tacokryddmix
½ kruka färsk basilika
½ burk strimlade soltorkade tomater
3dl riven ost
salt och peppar

Börja med att koka riset enligt anvisning. Skär av toppen på paprikorna och koka dessa 5 min i en stor kastrull. Hacka löken och fräs denna i olja, häll sedan i köttfärsen, när färsen börjar bli klar tillsätter du tacokryddmixen, låt puttra en stund. Blanda ris, färs, basilika (hackad), soltorkade tomater och hälften av osten, smaka av med salt och peppar. Ställ paprikorna i en ugnssäker form och fyll dessa med färsblandningen, toppa med resten av osten. Och glöm inte att sätta på hatten;)

Servera med en blandad sallad:)

Enjoy;)

H

Lyxig laxpaj


Ikväll blev det en riktig klassiker här hemma. Den här laxpajen är något utav en favorit i min familj och jag vet
inte hur länge sen det var vi började använda receptet. Jag säger bara en sak; njuuuuuuuut...




Tid: strax över 1 timme
Ugn: 200°C
Ingredienser:

Pajskal:
3dl grahamsmjöl
125g margarin
3msk vatten
Fyllning:
200g kallrökt lax
250g spenatblad
1 purjolök
1dl hackad dill
3dl riven ost
3 ägg
3dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Börja med att göra pajskalet. Blanda alla ingredienserna i en matberedare som du sedan kör ca 20-30 sekunder tills degen har formats till en klump. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp ca 30 min.
När degen har vilat pressar du ut den i en pajform och naggar den lätt med en gaffel, förgrädda i ugnen i 10 min. Undertiden pajskalet står i ugnen, skiva purjolöken tunt, bryn denna tillsammans med spenaten i smör. Skär laxen i smala remor. Vispa samman ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar.
Fördela sedan spenat, purjolök, lax och dill jämt i pajskalet, toppa med osten. Häll äggstanningen jämt över och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 30-40 min. Servera med en blandad sallad!

Enjoy;)

H

Dagens mellanmål..


...bestod av kardemummabars, äpple och vaniljté med honung i. Perfekt i höstmörkret =)



Har du något braigt mellanmålstips?? Berätta gärna =)

Enjoy;)

H



Fjärilspesto med kyckling och trattkantareller


Idag när jag öppnade kylskåpet tänkte jag: OH NO! Det finns inget gott att göra.. Men efter att ha rotat igenom alla skåpen här hemma ett antal gånger och slängt ihop en del godsaker tycker jag ändå jag fick till en riktigt smarrig lunch =)



Tid: 20 min
Ingredienser 1 port:

1 kycklingfilé
200g fjärilspasta
1dl trattkantareller
½dl majs
2msk grönpesto
salt och peppar

Börja med att koka pastan enligt beskrivning. Skär undertiden kycklingen i ganska stora strimlor och stek dessa gyllenbruna i olivolja. Lägg även i trattkantarellerna i stekpannan strax före det att kycklingen är klar. Blanda sedan pastan, kycklingen och kantarellerna tillsammans med majs och pesto i en stor skål. Smaka av med salt och peppar. Servera med en blandad sallad och en knäckemacka!

Enjoy;)

H


Marabou Premium


Såhär på helgen är det alltid mysigt att lyxa till det lite med något gott att smaska på framför TVn. Cashewnötter och naturgodiset från Exotic Snacks är en av mina favoriter men ibland kan det vara gott med något lite mer smakrikt, då passar det bra med riktigt mörk choklad!

Marabou Premium är en serie mörka chokladkakor med olika smaker som har blivit allt mer populära. Jag har ännu inte testat alla smaker men hallon och pistage är två som jag verkligen kan rekommendera!

Mörk choklad är dessutom en nyttig fettkälla, så det är bara att smaska på! :D


       

Det blir nog en ruta raspberry och ett glas vitt för min del ikväll=)

Vilken är din favorit?


Enjoy;)

H




Kardemummabars


Jag är ett riktigt fan av müslibars! Det började med att jag hittade ett recept i en tidning som jag testade, sen har jag behållt grunderna från det receptet men hittat på en massa olika goa smakkombinationer =)



Tid: 30 min
Ugn: 175°C
Ingredienser:
1dl kokosflingor
1dl solrosfrön
1dl mandlar
2dl rågflingor
1dl torkade tranbär
1dl sultanrussin
2 äggvitor
1msk honung
ca 20 malda kardemummafrön
2krm malen ingefära

Blanda alla ingredienser i en matberedar och mixa till en jämn smulig massa. Häll ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut det till en rektangel ca 10x20 cm. Dela med kniv i 12 bitar. Baka i mitten av ugnen i ca 15 min. Bon apetit!

Barsen kan utan problem frysas in i en plastburk. Perfekt att ta fram som mellanmål tillsammans med en frukt och en kopp kaffe! =)

Enjoy;)

H


Tomattortilla


Igår blev det taco till middag här hemma så jag passade på att göra egna tortillabröd =)





Tid: ca 20 min
Ingredienser 4 st tortillas:

2dl vetemjöl
½tsk bakpulver
½tsk salt
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
½dl vatten

Börja md att blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt sedan tomatpuré, olja och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje bit till en tunn rund kaka, ca 25 cm i diameter, på mjölat bakbord. Grädda sedan tortillan i torr, het stekpanna, ca 1-2 min på vardera sida.

Enjoy;)

H

Frallfrukost!


Idag till frukost blev det en av äppelfrallorna från gårdagens bak. Jag värmde den lite i micron innan jag delade den för att återfå den där nybakta känslan och doften. Så smarrigt =)
På ena frallhalvan hade jag leverpastej med gurka och på den andra apelsinmarmelad (rekomenderas!!), till det hade jag ett ägg, apelsinjuice och kaffe =)




Kommer att lägga upp ett recept som passar för en tacomiddag lite senare idag =)

Enjoy;)


H

Ljuvliga äppelfrallor


Saftiga frallor som passar bra både till frukost och eftermiddgas téet =)



Tid: ca 2 timmar
Ugn: 200°C
Antal: 8
Ingredienser:

25g jäst
5dl äppeljuice
½dl olivolja
10 dl vetemjöl
3/4msk salt
1 äpple (Jona Gold)
Stora muffinsformar

Värm äppeljuicen fingervarm, 37°C. Smula jästen i en bunke, häll på juicen och blanda tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt sedan olivolja, salt och mjöl. Blanda och bearbeta väl. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i 40 min.
Mjöla bakbordet och knåda degen lätt. Rulla degen till en tjock korv och dela den i 8 lika stora delar som du sedan lägger i muffinsformarna. Kärna ur och skiva äpplet. Tryck ner en skiva i varje fralla och låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda frallorna i mitten av ugnen, 200°C, i ca 15 min.

Enjoy;)

H


Fiskgryta med smak av saffran


Fredagslyx hemma hos oss!



Tid: ca 1 timme
Ingredienser:

1 gul lök
1l vatten
2 fiskbuljong tärningar
400g krossade tomater
0,5g saffran
1,5 dl matlagningsgrädde
rotselleri
palsternacka
morrötter
2 laxfiléer
2 torskfilé
170g räkor (skalade)
salt
peppar

Till servering:
Viltris
Aioli

Börja med att hacka löken och fräsa den i brynt smör i en kastrull. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärningar, grädden och saffran, låt koka upp. Skär rotfrukterna i lagom stora bitar (små bitar blir klara mycket fortare) och häll dessa i grytan. Smaka av med salt och peppar. Koka rotfrukterna mjuka, tillsätt sedan fisken och låt grytan sjuda tills de är klara. Allra sist häller du i räkorna, de behöver endast liggga i någon minut före servering.
Servera med kokt viltris, en klick aioli, och ett gott bröd att doppa i!

Enjoy;)

H

Lasagne


En riktig klassiker som aldrig sitter fel!



Tid: 1½ timme
Ugn: 225°C
Ingredienser 4 portioner:

10-12 lasagneplattor
Köttfärssås:
2 gula lökar
1 msk smör
300g nötfärs
400g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
Bechamelsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör
3 dl riven gratängost
salt

Köttfärssåsen:
Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs lök och köttfärs under omrörning. Tillsätt tomat, tomatpuré och buljongtärningar, kryddor och pressad vitlök. Koka under lock på svag värme i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Bechamelsåsen:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning i ca 3-5 min. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt.

Bred ut hälften av bechamelsåsen på ett ljupt ugnssäkert fat. Varva plattorna i 3 lager med köttfärsåsen i de 2 mellanlagren. Bred ut resten av bechamelsåsen överst. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 min.

Enjoy;)

H

Skotsk gröt


Ett litet annorlunda frukosttips som inte alls är så komplicerat som det låter;)



Tid: ca 12 timmar
Ingredienser:

1 dl fiberberikade havregryn
2 dl vatten
1 nypa salt
½ dl russin

Förbered gröten som vanligt i kastrull på kvällen. Häll sedan upp gröten på en platt tallrik, tryck i russinen försiktigt, plasta in och låt stå i kylen över natten. Ta sedan ut gröten och skär den i lagom stora strimlor. Lägg en klick smör i en het teflonpanna och stek grötremsorna tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Jag åt gröten tillsammans med grannens hemlagade hallonsylt och en skivad minibanan, det var supergott! Ett ägg med kaviar, ett glas apelsinjuice och en kopp kaffe kompleterade frukosten:)

Enjoy;)

H

Dinkelmüsli


Idag har jag gjort en stor sats müsli. Tycker det är så mycket roligare att göra egen än att köpa färdig;)





Tid: 45 min
Ugn: 150°C
Ingredienser:
8 dl dinkelflingor
8 dl rågflingor
3 dl honung
1 dl pumpakärnor
5 dl blandade naturella nötter (jag använde mig av cashew, mandel, hasselnöt och valnöt) 
2 dl solrosfrön
2 dl vetegroddar
1,5 dl sultanrussin
1,5 dl tranbär

Börja med att hälla upp dinkel- och rågflingorna på en ugnsplåt med hög kant. Rosta detta i mitten av ugnen tills de börjar få färg, ca 10 min. Blanda sedan i honungen och rosta ytterligare 20 min. Under tiden hackar du nötterna som du sedan rostar i en separat form/plåt.
När flingorna och nötterna har svalnat blandar du alltsammans samt tillsätter de sista ingredienserna.

Det bästa med müsli: Du kan byta ut nötter och gryn till de du gillar bäst! :D

Enjoy;)

H

Linsbiffar


Idag har det blivit ett härligt storkok! Fick för mig att göra linsbiffar till lunch så jag passade på att göra en stor sats så att det fanns att frysa in =)




Tid: ca 1 timme (om du inte redan har färdigkokta linser och potatisar)
Ingredienser:

6 dl kokta gröna linser
5-6 kokta potatisar
1 liten gul lök
2 ägg
salt
1 tsk oregano
smör för stekning

Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa i ca 1 min tills det blir en jämn massa. Låt smöret bli ljusbrunt i stekpannan innan du klickar ut biffarna med hjälp av en sked. Gör inte för stora biffar, de blir svåra att vända då. Stek biffarna gyllenbruna på båda sidor.
Jag åt biffarna tillsammans med tomat, avokado, gräddfil och en knäckemacka med ost på. Supergott!

Enjoy;)

H

Rågkrossgröt med blåbär


Idag blev det en ny spännande gröt till frukost, denna gång baserad på rågkross. Resultatet blev en rejäl portion bra mycket mer mättande än vanlig havregrynsgröt.





Tid: ca 20 min

Ingredienser:

3,5 dl vatten
1 dl rågkross
1 dl russin
1 msk linfrö
en nypa salt

Blåbär och mjölk till servering.

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka tills krossen blivit mjuk, ca 15-20 min. Servera med varma blåbär och lite mjölk =)

Till detta åt jag en leverpastejsmacka, ett glas juice och kaffe. Redo för jobbet!

Enjoy;)

H

Rågkakor


Jag tycker årstiden och vädret har en himla inverkan på vad man är sugen på! I sommras till exempel kunde jag inte få nog av smoothies, jag gjorde säkert 30 olika slags smaksättningar men nu har jag inte gjort en ända på flera månader :P
Istället har jag kommit in på lite höstigare grejer.. Ni vet grytor, limpor och allt man kan tänka sig med rotseaker. Häromdagen blev min kära morfar så obeskrivligt sugen på juliga rågkakor, så självklart ställde sig bakfreaket och fixade några ;)



Tid: Ett par timmar
Ugn: 225°C
Antal: 4 stora rågkakor

Ingredienser:
50g smör eller margarin
5 dl vatten
50g jäst
1½ tsk salt
2 msk mörk sirap
3 tsk brödkryddor (anis och fänkål)
7 dl fint rågmjöl
6 dl vetemjöl

Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, brödkryddor och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i ca 30 min. 
Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och forma dessa till runda bullar. Platta ut bullarna till runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg kakorna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel och tag ut ett hål i mitten av varje kaka med hjälp av ett snapsglas. Jäs under bakduk ca 30 min. 
Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen i ca 12 min. Låt svalna på galler under bakduk. 

Passar allra bäst till att doppa i grytor och soppor, men funkar även bra som till exempel frukostbröd =) 

Enjoy;)

H

 

Glöggpremiär!


Idag har det varit riktigt burrväder ute! Snöslasket har rasat från himlen hela tiden och jag har kutat runt i min tjocka dunjacka. Inget passade därför så bra som när mamma kom hem med en flaska glögg! Blossas Lingonglögg, köpt på ICA. Kvällen var räddad =)



Alcohol: 2,2% (lättglögg)

Jag har lite svårt för starksprit så därför passar den här lättglöggen mig jättebra. Lingonsmaken gjorde den sådär lagom syrlig, rekommenderar den starkt!

Enjoy;)

H

Hannas grahamslimpa


Designen är klar!:D Snällaste Alex hjälpte mig att få till det sista. Är grymt nöjd!







Tid: 1 timme
Ugn: 200°C

4.5 dl naturell yoghurt
1 dl mörk sirap
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl rågflingor
2.5 dl fint rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1.5 tsk salt
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
1 dl hasselnötter
1 dl pumpafrön
2 dl sultanrussin

Blanda yoghurten med sirapen i en stor bunke. Blanda sedan de torra ingredienserna i en annan bunke. Häll över mjölblandningen i yoghurten och rör om ordentligt med degkrokar. Häll upp smeten i en brödform och strö över  lite rågmjöl, grädda i mitten av ugnen 200°C i ca 45 min.

Tips!
Skiva upp limpan när den svalnat helt, frys sedan in brödet i plastpåsar. Perfekt att ta fram en skiva och rosta den när du känner för en smarrig bit hemgjort bröd!;)


Enjoy;)

H

Designen är på G..

Som ni ser har jag lite design trubbel för tillfället. Jag och html-koder har aldrig gått särskilt bra ihop men jag ska göra mitt bästa för att få till det!Recept kommer upp så snart designen är klar =)
Enjoy;)
H

Ny blogg!

Hej på er,
Har länge gått och funderat på att skaffa mig en till blogg, en blogg helt tillägnad mitt stora intresse mat och bak! Och nu är den alltså här =) På Kanelsnäckan kommer jag dela med mig av mina absoluta favoritrecept och annat smått och gott från matvärlden. Hoppas ni kommer trivas =)



Min andra blogg, sweethanna, kommer givetvis fortsätta som vanligt.

Enjoy;)

H

RSS 2.0