Frukostmacka..


..mmm va gott mitt valnötsbröd är! Passar perfekt till frukost och mellanmål.Enjoy;)

H

Valnötsbröd..

.. á la Martin Johansson!

Håller mig till hans kokbok "Surdegsbröd" nu i början ;)Dag 1 kväll:
100g rågsurdegsgrund
300g ljummet vatten
180g ekologiskt rågmjöl


Blanda ingredienserna i en bunke, täck med plast och låt vila under natten. Gärna varmt, runt 22-25 grader.

Dag 2 morgon:
Surdegen från kvällen innan
500g kallt vatten
350g rågsikt
550g vetemjöl special
20g salt
400g hela valnötskärnor


Blanda allt utom salt och valnötter och kör på låg hastighet i 5 min i degblandare. Tillsätt sedan salt och valnötter och kör ytterligare 3 min. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen uppnått näst intill dubbel storlek, detta kan ta 3-5 timmar.

Häll upp degen på ett rejält mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rundriv bitarna, stör på med mjöl och låt jäsa under bakduk 1-1½ timme. Sätt på ugnen i tid, 275°C. Placera en plåt (baksten om du har) i mitten och en plåt längst ner.

Gör några snitt i bröden, sätt in dem på plåten i mitten av ugnen och lägg några isbitar på den nedra plåten. Sänk genast hastigheten till 250°C. Efter 15 min sänker du till 200°C och vädrar ut ångan genom att öppna luckan. Upprepa utvädringen var femte minut, efter total 30-35 min i ugnen bör brödet vara klart. Låt svalna på galler =)

Enjoy;)

H

Surdeg


Nu tänkte jag berätta hur jag gjorde min surdegsgrund =)
Eftersom jag är nybörjare har jag använt mig av Martin Johanssons bok "Surdegsbröd", jag har försökt följa hans anvisningar till punkt och pricka för att ge degen en så bra chans som möjligt.

Rågsurdegsgrund

Dag 1 morgon:
100g ljummet vatten
30g ekologiskt rågmjöl

Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk. Lägg på locket (skruva ej fast) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Låt blandningen stå i 3 dygn, skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 4 morgon:
100g ljummet vatten
90g ekologiskt rågmjöl

Tillsätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu bli lite tjockare.

Dag 4 kväll:
100g ljummet vatten
60g ekologiskt rågmjöl

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och degen bör ha vuxit en hel del. (Om den inte har vuxit, låt degen stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter.) Häll ut allt utom 50gram av blandningen, tillsätt vatten och mjöl och rör om.

Dag 5 morgon:
Om surdegen har rest sig ordentligt efter 10-12 timmar och har en chokladmousse-aktig konsistens så är surdegsgrunden klar! =)

Håll utkik! Håller redan nu på att baka med min surdeg, kommer lägga upp ett smarrigt recept senare idag ;)

Enjoy;)

H

Jag tror det funkar!


Fick mig en glad nyhet i morse när jag steg ur sängen, nämligen att min surdeg verkar har jäst precis så som den ska! Härligt =) Nu ska här bakas! ;)Jag vet inte om ni ser så bra på bilden men degen har i alla fall fått en "chokladmousse-aktig" konsistens, den har rest sig och blivit bubblig. Den har stått varmt ända sen i lördags men nu får den stå i kylen tills jag ska baka på den =) Ska försöka hinna påbörja ett valnötsbröd ikväll:D

Enjoy;)

H

Surdeg


Jag har påbörjat ett nytt litet projekt, det är nämligen så att jag har satt en surdeg! Det är spännande det där med surdegar eftersom det tar lite tid och man vet inte om man lyckats förrän efter ett par dagar. Jag påbörjade min deg i lördags och idag var första gången jag "matade" den. Håll er uppdaterade på bloggen om hur det går! =)Min surdegsburk!

Lägger upp tillvägagångssättet på surdegen sen när den är klar! =)

Enjoy;)

H

Hemmagjord sushi!


Jag ÄLSKAR sushi! Har länge velat göra egen men det har inte blivit av förrän idag när jag kom hem till min kompis som hade köpt hem en massa goa sushi ingredienser =)

 Ingredienser:
Sushiris
Sjögräsplattor
Wasabi
Soya

Olika tillbehör (går att variera efter smak):
Gravad lax
Crabsticks
Räkor
Rom
Gurka
Avocado
Svarta sesamfrön

För att göra maki:
Koka riset enlig anvisning. Bred ut ris på 2/3 av en sjögräsplatta (lämna en kant för förslutning). Lägg önskat tillbehör i mitten och rulla ihop. Använd en pensel doppad i vatten för att "klistra" ihop.

Det bästa med att göra egen sushi är att det är grymt kul!! Gillar du sushi så måste du testa!

Enjoy;)

H


RSS 2.0